7 onderhoud tips voor CV ketels

Wij hebben CV-ketels voor elk type woning, elke warmwater wens en elk budget in huis. Installatie wordt gedaan door onze vakkundige medewerkers. Maar hoe zit het met het onderhoud van CV-ketels? Tiemen is een van onze vakkundige medewerkers, hij vertelt wat hij doet tijdens het onderhoud en waar u zelf op kunt letten.

CV-ketel storing?

Geen warm water meer? Dan is er een kans dat de CV-ketel een storing geeft. Hiervoor zijn wij 24/7 bereikbaar en komen wij bij u langs, ook op zon- en feestdagen. Tiemen: ‘Om een storing te voorkomen is het beter om regelmatig onderhoud te laten doen aan uw CV-ketel. Hiermee verlengt u de levensduur van uw installatie en zorgt u ervoor dat de ketel energiezuinig blijft. U kunt de onderhoudscheck apart aanvragen, maar u kunt ook een onderhoudscontract afsluiten.’

Waar op letten bij een onderhoudscheck?

Tiemen: ‘Ik vraag altijd eerst aan de mensen zelf of er problemen zijn. Als dit niet het geval is doe ik eerst een visuele check: is er iets opvallends te zien? Vervolgens zet ik het toestel aan om te kijken hoe het draait. Daarna begint de toestelinspectie: loshalen van de brander, condensbak sifon en rookgas afvoer. Met het periodiek onderhoud maak ik de wisselaar, brander en condensbak even schoon. Ook doe ik een check of de pakking en pennetjes nog in orde zijn. Deze kunnen namelijk uitgedroogd zijn.’

‘Nadat ik alles weer in elkaar heb gezet, doe ik een meting om de gasvoordruk te controleren. Goede afstemming van de CV-ketel heeft invloed op het verbruik. Hierna neem ik even tijd voor de klant om uit te leggen wat ik heb gedaan, maar ook om advies te geven hoe hij de CV-ketel het beste kan gebruiken.’

7 tips waar u zelf op kunt letten

1. Preventief: de installatie bijvullen

Een groot onderdeel van het preventief onderhoud is het bijvullen van de CV-installatie. Wanneer de installatie namelijk niet genoeg waterdruk heeft, zal deze niet naar behoren werken. De minimale waterdruk is 1.0 bar, een normale druk ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar.

Let op: laat de manometer een druk zien van 0.0 bar? De kans is dan groot dat uw installatie lek is. In dit geval kunt u ons bereiken via het storingsformulier.

2. Preventief: de installatie ontluchten

Het bijvullen gaat hand in hand met het ontluchten van de CV-installatie. Wanneer uw radiatoren niet helemaal gevuld zijn met water maar ook met een deel lucht, geven zij minder warmte af en is uw rendement lager. Het ontluchten van uw installatie is goed zelf te doen. Belangrijk is dat u hiervoor begint bij de laagst gelegen radiator in uw woning, en daarna naar boven werkt. Neem als richtlijn dat u begint bij de radiator die het verst van de ketel afstaat.

U heeft nodig: ontluchtingssleutel/radiatorsleutel, een doek en een emmer.

Geen warmte, wat nu?

Zit u plotseling in de kou, en natuurlijk net op het moment dat het niet uitkomt? Dan zijn er allereerst een paar handelingen die u prima zelf kunt doen:

3. Controleer de batterij van de thermostaat

Dit is het kastje aan de muur waar u normaal gesproken de temperatuur kan regelen. Wanneer de batterij leeg is kan het zijn dat ketel geen opdracht krijgt om te verwarmen.

4. Controleer of de radiatorkranen open staan

Misschien iets te vanzelfsprekend, maar het komt voor: controleer of uw radiatorkraan/thermostaatkraan op de radiatoren zelf open staan.

5. Controleer of uw CV-ketel stroom krijgt

Een CV-ketel heeft ook stroom nodig. Staat er stroom op de wandcontactdoos waar de CV-ketel op staat aangesloten? Dit kunt u controleren door te kijken of er iets op het display van de ketel zichtbaar is. Twijfelt u? Test dan de wandcontactdoos met een lampje.

6. Wel warm water, maar geen verwarming?

Wanneer er wel warm water uit de kraan komt maar uw radiatoren niet op temperatuur komen, kunt u als eerste controleren of er ergens in huis een warm waterkraan lekt. Een druppende kraan kan er namelijk voor zorgen dat de verwarming niet op temperatuur komt.

7. Noteren van de storingscode

Bij nieuwere CV-ketels is er bij een storing een code te zien op het display van de ketel. Schrijf deze code op en probeer allereerst de ketel te resetten via de resetknop op het apparaat. Op deze knop staat vaak ‘R’ of ‘Reset’. Blijft de storing aanhouden? Neem dan contact met ons op.

Contact

Heeft u aan de hand van bovenstaande blog nog vragen/opmerkingen voor ons? Of wilt u meer weten over de voordelen onderhoudsabonnementen bij Technisch Expert Jansen? Kijk dan op onze pagina ‘Onderhoud’ of neem contact met ons op.