Meer weten over zonneboilers: gratis en duurzaam verwarmd water

zonneboilers

Deze blog geeft een uitleg over de samenstelling, werking en voordelen van een zonneboiler-systeem. Dit systeem gebruikt zonlicht om water mee te verwarmen. Dit warme water is te gebruiken als tapwater; bijvoorbeeld warm water uit de kraan of water om mee te douchen. Een zonneboiler-systeem bestaat uit de volgende onderdelen.

Zonnecollector

Vaak verward met zonnepanelen zijn de zonnecollectoren. Waar zonnepanelen elektriciteit opwekken, zorgen zonnecollectoren voor warm water. Deze collectoren zijn gemiddeld twee tot zes vierkante meter groot, worden gemonteerd op het dak en bevatten een buizensysteem met daarin speciale vloeistof. Deze vloeistof wordt opgewarmd door de zon en wordt vervolgens naar de boiler in huis getransporteerd. Deze vloeistof kan opwarmen tot een temperatuur van wel 90 graden!

Zonneboiler

De zonneboiler – ook wel voorraadvat genoemd – staat in huis en is gevuld met leidingwater. Vervolgens wordt het leidingwater opgewarmd door de warme vloeistof komend vanaf de collector. Afhankelijk van de wensen is een voorraadvat te krijgen met verschillende inhoud; doorgaans hebben zonneboilers een voorraadvat met een capaciteit tussen de 120 en 300 liter.

Naverwarmer

Omdat een zonnecollector de energie van de zon gebruikt, zal het systeem op zonnige dagen meer warmte leveren dan op dagen met bewolking. Om toch te kunnen profiteren van warm water uit de kraan krijgt het systeem een zetje in de rug van een naverwarmer. In de meeste gevallen is die naverwarmer een CV-combiketel. Deze ketel dient dan wel het Gaskeur NZ-label te hebben (Naverwarming Zonneboiler).

zonneboilers naverwarming

1) Zonnecollectoren 2) Zonneboiler 3) HR-Ketel 4) Tappunten. Werking: de collectoren worden op het dak geplaatst en de zonneboiler in de woning. Met het zonlicht verwarmt de collector het water in de boiler. Via de CV-ketel stroomt het water naar de tappunten. Op zonnige dagen heeft u 100% gratis en duurzaam verwarmd water. Bij te weinig zon wordt het water bijverwarmd door de CV-ketel.

Besparing

In traditionele installaties wordt gas gebruikt om water op te warmen. De uitbreiding met een zonneboiler betekent hiermee een gegarandeerde besparing op uw gasrekening. Tot wel 45% procent besparing op de energiekosten voor het opwekken van warm water. Hoe groot uw voordeel precies is, hangt af van vele factoren: de grootte van het zonneboiler-systeem, de manier waarop u nu warm water opwekt, maar ook de hoeveelheid warm water die u gemiddeld verbruikt. Technisch Expert Jansen geeft u graag inzicht in uw toekomstige besparing.

Subsidie aanvragen

Wist u dat u subsidie kan krijgen als u investeert in duurzame energie, zoals een zonneboiler? In veel gevallen heeft uw recht op de Investeringssubsidie Duurzame Energie, ook wel ISDE subsidie genoemd. Voor het jaar 2020 is er een totaalbedrag van 100 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarbij de aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Meer weten?

Bent u overtuigd van de voordelen van zonneboilers, of zit u nog met wat vragen? Graag vertelt Technisch Expert Jansen u meer: neem gerust contact met ons op.