CV-ketel en warmtepomp

Er wordt tegenwoordig veel geschreven over het verlagen van het gasgebruik binnen huishoudens. Dit heeft natuurlijk te maken met de aardbevingen rondom onze provincie. Toch zijn er nog veel huishoudens die gebruik maken van een CV-ketel om het huis te verwarmen. Overgaan op een warmtepomp is een hele investering en niet ieder huis is daar direct geschikt voor. Wat zijn de voor- en nadelen van een CV-ketel en waar moet u over nadenken bij het overgaan op een warmtepomp? Wij leggen het uit in onderstaande blog.

Wat is precies een CV-ketel?

Een CV-ketel, ook wel een centrale verwarmingsketel genoemd, zorgt voor warm water waarmee de centrale verwarming wordt opgewarmd. 

Het water wordt verwarmd door een brander die werkt op aardgas of stookolie. Wanneer de thermostaat in de kamer op een bepaalde temperatuur wordt gezet, zal de CV-ketel ook aangaan. Op het moment dat het water in de CV-ketel voldoende verwarmd is, stroomt dit naar de radiatoren en wordt de ruimte verwarmd. Het water dat is afgekoeld, stroomt vervolgens weer terug naar de ketel waar het weer verwarmd zal worden. 

Installatie CV-ketel

Levensduur CV-ketel

Gemiddeld gaat een CV-ketel 15 jaar mee. Er zijn ook CV-ketels die zonder problemen langer meegaan, maar vaak worden ze na 15 jaar minder energiezuinig.Na ongeveer 15 jaar is het dan ook verstandig de CV-ketel te vervangen. Onze CV-ketel installateurs kunnen u daar uitstekend bij helpen. 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is één van de manieren om uw huis te verduurzamen. Met een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig en kunt u gasvrij verwarmen maar ook met een hybride warmtepomp vermindert u het gasverbruik tot wel 80%. 

Belang van goede isolatie

Toch is niet ieder huis geschikt om direct te gaan verduurzamen. Zonder goede isolatie en lage temperatuur verwarming heeft de inzet van een warmtepomp weinig nut. Er moet dan een grote warmtepomp komen en in veel gevallen zal de installatie niet optimaal werken. Voor een hybride warmtepomp zijn er minder bouwkundige aanpassingen nodig. Maar in alle gevallen geldt: hoe beter een huis geïsoleerd is en hoe lager de temperatuur in het verwarmingssysteem is om uw woning te kunnen verwarmen, hoe hoger het rendement van de pomp.

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Wist u dat een hybride warmtepomp uitstekend naast een bestaande CV ketel kan werken? Een warmtepomp onttrekt warmte uit de bodem, lucht of water. Door middel van elektriciteit wordt deze warmte omgezet naar de juiste temperatuur voor uw woning. Hierdoor kunt u koelen en verwarmen met een warmtepomp.

Wanneer u denkt dat uw CV ketel aan vervanging toe is, is het tevens een mogelijkheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Door de warmtepomp naast de CV ketel te laten lopen, gaat uw CV ketel langer mee. 

Contact

Wij adviseren u graag over de juiste CV-ketel, hierbij staan uw wensen centraal. Voor elk type woning, elke warmwater wens en elk budget hebben wij de juiste CV-ketel in huis! Wij werken met de A-merken Nefit, Atag, Remeha en Intergas.