Dagje meelopen met onze dakdekker

Bij Technisch Expert Jansen delen we naast verhalen van onze klanten ook graag verhalen onze medewerkers. Zo liepen we dit keer een dagje mee met onze dakwerker Steffan, die namens Technisch Expert Jansen zinkwerk in dakgoten vervangt voor Wits Vastgoedonderhoud.

Technisch Expert Jansen Bus

Over het zinkwerk project

Net als de meeste onderdelen van een woning is ook het zink in dakgoten op den duur aan vervanging toe. Dat is wanneer onze dakwerkers in actie komen. Technisch Expert Jansen vervangt al jaren zinkwerk in dakgoten in de regio Groningen. Steffan vervangt op dit moment zinken dakgoten voor woningcorporatie Lefier in de Korrewegwijk, Groningen. Dat doet hij samen met drie andere partijen: Bouwbedrijf Gervas, Klijnstra Steigerbouw en NVT Onderhoudsgroep. Wits Vastgoedonderhoud is de aannemer van het project.

Op 8 oktober zijn we begonnen met het project dat we in twee delen aanpakken. Het gaat om zeven blokken met huizen, waarvan drie blokken aan de ene kant van de straat en vier blokken aan de andere kant. In totaal vervangen we ruim een kilometer aan zinkwerk. De drie eerste blokken – waar Steffan op dit moment mee bezig is – zijn voor de kerstdagen klaar.

Onze werkwijze

Wanneer we vragen hoe Technisch Expert Jansen te werk gaat bij dit soort projecten, vertelt Steffan ons het volgende: ‘Op het moment dat wij een klus aannemen gaat onze werkvoorbereider in overleg met alle partijen die betrokken zijn bij het project. Zo weten we precies wat er van ons verwacht wordt en wanneer. Danny, de werkvoorbereider, regelt alles vooraf. Wanneer mijn materialen opraken bestel ik dat bij hem.’

Bij een project waarbij je met meerdere partijen op één steiger werkt is het belangrijk dat je het werk goed op elkaar afstemt. ‘De schoorsteenvegers kunnen sneller werken, waardoor de steiger soms bijna onder je vandaan afgebroken wordt’, zegt Steffan met een knipoog. Los van de schoorsteenvegers is Steffan afhankelijk van Gervas, die aan de zijkant van de dakgoten Rockpanel plaatmateriaal plaatsen. Deze platen moeten eerst vervangen worden voor het zinkwerk aan de beurt is. ‘Je werkt eigenlijk in een soort treintje achter elkaar aan.’

De steiger waar het zinkwerk plaatsvindt
De steiger voor het dakwerk

Het vervangen van zinkwerk

Als het Rockpanel geplaatst is begint Steffan op die plek met het loshalen van de oude zinken goot. De klangen (2 per meter) aan de rand van de dakgoot worden als eerste vervangen. Deze rechthoekige zinken plaatjes zorgen ervoor dat de goten stevig op hun plek blijven zitten. De één meter lange dakgoot schuif je vanaf de zijkant over de 2 klangen heen, tot een paar centimeter over de goot ernaast. Deze overlap wordt daarna ongeveer 2 centimeter breed dichtgesoldeerd met soldeervloeistof en zink. Met een kwastje wordt de soldeervloeistof op de naad gesmeerd en met een soldeerbout wordt het zink erop gebrand. Steffan: ‘De bout moet heet genoeg zijn, maar niet te heet. Is hij te heet, dan brand je zo door het zink heen.’ Na het solderen wordt de naad goed schoongemaakt. Doe je dit niet, dan zal de naad uitslaan waardoor lekkage ontstaat.

De oude zinken goot wordt losgehaald
De oude zinken goot wordt losgehaald
De nieuwe zinken goot wordt geplaatst
en de nieuwe zinken goot wordt geplaatst

Zinkwerk – of dakwerk – is werk wat niet gedaan kan worden als het slecht weer is. ‘Op een goede dag kom je 20 meter vooruit, andere dagen zijn minder’, zegt Steffan. ‘Het hangt heel erg af van het weer.’ Zodra het regent gaat het water door de dakgoten lopen en als de dakgoot bloot ligt wordt het hout nat. Dit zorgt uiteindelijk voor lekkage en dat is nou juist wat we voorkomen met het werk dat we doen.

Contact

Bent u benieuwd wat voor projecten wij nog meer hebben lopen op dit moment of interesse in onze dakwerken? Neem dan regelmatig een kijkje op onze website of neem contact op met één van onze medewerkers en zij kunnen u alles vertellen over de service en projecten die wij aanbieden bij Technisch Expert Jansen.