Meer weten over lucht/water warmtepompen

Comfortabele warmte tijdens de wintermaanden, heerlijke verkoeling in de zomer en warm water uit de kraan: de warmtepomp wint de laatste jaren terrein. Deze duurzame pompen halen energie uit de buitenlucht, afgevoerde ventilatielucht of bodemwarmte. Met deze energie kan uw woning zowel worden verwarmd als gekoeld. Deze blog gaat verder in op warmtepompen die de buitenlucht als energiebron gebruiken.

“Het grootste voordeel van een warmtepomp is dat vooral gratis energie uit de buitenlucht wordt gebruikt.”

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is te vergelijken met een koelkast, maar dan omgekeerd. Een warmtepomp bestaat uit twee onderdelen: een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit haalt energie uit de buitenlucht en vormt deze om tot bruikbare warmte. Hiervoor is alleen elektriciteit nodig. De binnenunit zorgt voor afgifte van deze warmte aan een lage temperatuur-verwarming (LTV) zoals vloerverwarming of lage temperatuur-radiatoren, maar ook aan de warmwaterboiler.


Waterpomp uitleg

De unit in de afbeelding hierboven werkt op elektriciteit. Alleen dit verbruik ziet u terug op de energierekening. Voor elke kW elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, wordt gemiddeld 4kW warmte geproduceerd. Zo haalt de warmtepomp rendementen van 400% of meer.

Energieneutraal dankzij samenwerking

Een warmtepomp staat vaak niet alleen. Er zijn er veel manieren waarop de warmtepomp kan samenwerken, zoals met een gasgestookte HR-ketel. Het gebruik van gas wordt dan aanzienlijk verminderd. Wanneer de warmtepomp wordt gecombineerd met hernieuwbare energie wordt het nog interessanter: zonnepanelen zorgen dan voor elektriciteit en zonnecollectoren voor warm water. Zo is een energieneutraal en zelfvoorzienende woning binnen handbereik.

Subsidie

De Europese Unie heeft warmtepompen aangemerkt als duurzame energieproducten. Hierdoor kunnen particulieren en ondernemers in veel gevallen subsidies of belastingvoordeel aanvragen. Lees hier meer over subsidies.

Besparen: calculator

Wilt u weten hoeveel u bespaart wanneer u investeert in een warmtepompsysteem? Maak dan gebruik van de calculator.

De Nefit Enviline Waterpomp.

De Nefit Enviline Waterpomp.