CV-ketel onderhoud & storingen: 7 dingen die u prima zelf kunt doen

Net als ieder ander apparaat heeft een CV-ketel onderhoud nodig. Met goed en regelmatig onderhoud verlengt u de levensduur en haalt u een hoger rendement van uw ketel. Maar ook verkleint u de kans op storingen en onveilige situaties. Maar wat kunt u nou prima zelf doen?

Wat kunt u zelf doen?

1) Preventief: de installatie bijvullen

Een groot onderdeel van het preventief onderhoud is het bijvullen van de CV-installatie. Wanneer de installatie namelijk niet genoeg waterdruk heeft, zal deze niet naar behoren werken. De minimale waterdruk is 1.0 bar, een normale druk ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar.

Let op: laat de manometer een druk zien van 0.0 bar? De kans is dan groot dat uw installatie lek is. In dit geval kunt u ons bereiken via het storingsformulier

Volg het stappenplan hieronder voor het bijvullen van uw verwarmingsketel:

A) Draai de temperatuur te zien op de kamerthermostaat naar beneden
B) Wacht tot de ketelthermostaat onder de 40 graden staat, deze temperatuur is vaak te zien op het display van uw ketel. Ziet u niets? Wacht dan tien minuten.
C) Haal de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact.
D) Verbind een vulslang aan de waterkraan, deze slang ligt vaak in de buurt van uw ketel.
E) Vul de slang zelf voorzichtig met water, zodat er zich geen luchtbellen in de slang bevinden.
F) Sluit de vulslang vervolgens aan op de vulkraan van de CV-installatie.
G) Open vervolgende dat waterkraan, en draai ook de vulkraan een kwartslag open.
H) Hou de manometer in de gaten: bij een druk van 1,5 tot 2.,0 bar kunnen beide kranen weer dicht.
I) Ontlucht nu de radiatoren (zie ons volgende punt hoe je dat doet)
J) Vul eventueel weer bij (stap D tot H)
K) Steek de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact, en zet de temperatuur van de thermostaat weer omhoog.

2) Preventief: de installatie ontluchten

Het bijvullen gaat hand in hand met het ontluchten van de CV-installatie. Wanneer uw radiatoren niet helemaal gevuld zijn met water maar ook met een deel lucht, geven zij minder warmte af en is uw rendement lager. Het ontluchten van uw installatie is goed zelf te doen. Belangrijk is dat u hiervoor begint bij de laagst gelegen radiator in uw woning, en daarna naar boven werkt. Neem als richtlijn dat u begint bij de radiator die het verst van de ketel afstaat.

U heeft nodig: ontluchtingssleutel/radiatorsleutel, een doek en een emmer.

A) Draai de temperatuur te zien op de kamerthermostaat naar beneden
B) Wacht tot de ketelthermostaat onder de 40 graden staat, deze temperatuur is vaak te zien op het display van uw ketel. Ziet u niets? Wacht dan tien minuten.
C) Haal de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact.
D) Begin bij de radiatoren op de laagste punt van de woning en werk dan omhoog, eindig met de radiator op het hoogste punt.
E) Per radiator: draai de radiatorkraan/thermostaatkraan de dicht. Houd een doek bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai dit ventiel open met de ontluchtingssleutel. Draai het ventiel weer dicht zodra er water uit komt. Let op: dit water kan troebel/vies zijn.
F) Draai de radiatorkraan/thermostaatkraan weer open. Wanneer u alle radiatoren heeft gehad, kunt u de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact doen.

Controleer na het ontluchten altijd de waterdruk; zie hiervoor punt 1: ‘de installatie bijvullen’

Geen warmte, wat nu?

Zit u plotseling in de kou, en natuurlijk net op het moment dat het niet uitkomt? Dan zijn er allereerst een paar handelingen die u prima zelf kunt doen:

3) Controleer de batterij van de thermostaat

Dit is het kastje aan de muur waar u normaal gesproken de temperatuur kan regelen. Wanneer de batterij leeg is kan het zijn dat ketel geen opdracht krijgt om te verwarmen.

4) Controleer of de radiatorkranen open staan

Misschien iets te vanzelfsprekend, maar het komt voor: controleer of uw radiatorkraan/thermostaatkraan op de radiatoren zelf open staan.

5) Controleer of uw CV-ketel stroom krijgt

Een CV-ketel heeft ook stroom nodig. Staat er stroom op de wandcontactdoos waar de CV-ketel op staat aangesloten? Dit kunt u controleren door te kijken of er iets op het display van de ketel zichtbaar is. Twijfelt u? Test dan de wandcontactdoos met een lampje.

6) Wel warm water, maar geen verwarming?

Wanneer er wel warm water uit de kraan komt maar uw radiatoren niet op temperatuur komen, kunt u als eerste controleren of er ergens in huis een warm waterkraan lekt. Een druppende kraan kan er namelijk voor zorgen dat de verwarming niet op temperatuur komt.

7) Noteren van de storingscode

Bij nieuwere CV-ketels is er bij een storing een code te zien op het display van de ketel. Schrijf deze code op en probeer allereerst de ketel te resetten via de resetknop op het apparaat. Op deze knop staat vaak ‘R’ of ‘Reset’. Blijft de storing aanhouden? Neem dan contact met ons op.

Onderhoudscontracten van Technisch Expert Jansen

Wilt u zeker zijn van optimaal en correct onderhoud aan uw CV-installatie? Technisch Expert Jansen is een ervaren specialist op het gebied van installeren, afstellen, onderhouden en verhelpen van storingen bij CV-installaties. Om u te ontzorgen is het mogelijk om voor een vast bedrag per jaar bij ons een passend onderhoudsabonnement af te sluiten.

Voorbeeld: voor een standaard CV-ketel (tot 40 kW) kunt u voor €102,- per jaar profiteren van al onze servicegaranties:

  • Geen voorrijkosten
  • Geen arbeidsloon
  • Gratis storingsmelding 24 uur per dag, 7 dagen per week
  • Gratis jaarlijks onderhoud: ook afstellen voor het hoogst mogelijke rendement
  • Storingsafhandeling 7 dagen per week
  • Behoud van fabrieksgarantie

(Als er onderdelen nodig zijn voor de onderhoudscheck worden deze apart in rekening gebracht)

Wilt u meer weten over de voordelen onderhoudsabonnementen bij Technisch Expert Jansen? Kijk dan op onze pagina ‘Onderhoud of neem contact met ons op