Dakwerk

Wat te doen bij dakslijtage?

Bij Nederlandse woonhuizen zijn er twee soorten daken die het populairst zijn: het hellende pannendak en het platte bitumendak. In deze blog gaan we verder in op bitumen daken en dakslijtage wat voor kan komen. In onze vorige blog hebben we de eigenschappen en voordelen van een bitumineuze dakbedekking uitgelicht: zo is een bitumendak erg sterk en gaat gemiddelde 25 jaar mee.

Verlies uw dak niet uit het oog

Dit betekent echter niet dat u het dak uit het oog moet verliezen. Elk huis is anders, en zo heeft ook elk dak weer zijn eigen aandachtspunten: ook een dak heeft last van slijtage! Om een comfortabel en lekkagevrij verblijf te garanderen is het raadzaam om één keer in de zoveel tijd uw dak te inspecteren op dakslijtage.

‘Denk bij een dakinspectie om uw eigen veiligheid! Is uw dak moeilijk te bereiken? Technisch Expert Jansen doet gratis en vrijblijvend een dakinspectie bij u thuis’.

Bij een dakinspectie kan een bitumendak de volgende soorten slijtage vertonen:

Blaasvorming

De vorming van kleine tot middelgrote blaasjes (tot ca. 10 centimeter) onder de dakbedekking. Hierop is het beste te controleren bij warm en droog weer. Deze blaasjes zijn een gevolg van een te hoog vochtgehalte bij het aanbrengen van de dakbedekking.

Mudcurling

Mudcurling is een andere vorm van dakslijtage en is het gevolg van vuil op uw dak. Fijne vuildeeltjes zien er uit als modder en spoelen via het regenwater naar de lager gelegen plekken van uw bitumen dak. Door de warmte van de zon verdampt het regenwater en blijft het vuil liggen en hecht zich aan het dak. Als deze plas met ‘modder’ opdroogt krimpt het, en zorgt het voor onthechting (loslaten) van de bovenste laag van het bitumen. Mudcurling ziet er uit als uitgedroogde kleigrond.

Pimpling

Pimpling begint als kleine blaasjes, maar kunnen uiteindelijk zorgen voor het barsten van de toplaag van de dakbedekking. Na het barsten zijn de onderlagen van het bitumen te zien, en dat betekent dat uw dak niet meer waterdicht is. Door pimpling kan het gebeuren dat er water naar binnen komt. De enige manier om dit te verhelpen is door het aangetaste gedeelte te vervangen met nieuwe dakbedekking. Mocht u een vermoeden hebben van pimpling, dan is het zaak om erger te voorkomen en zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.

Craquelé

Craquelé is de vorming van lichte scheuren (haarscheuren) en gebeurt door de inwerking van UV-straling op het dak in combinatie met vocht. Door deze inwerking verhardt de bovenste laag van het bitumen, wordt het minder flexibel en kan het minder goed meebewegen met de ondergrond. Het gevolg is het onstaan van kleine haarscheurtjes/ barstjes. Soms is er ook te zien dat de dakbedekking krimpt, waarbij de bitumenbanen elkaar niet meer overlappen en water vrij spel heeft.

Gevolgen van dakslijtage

Dakslijtage is niet meteen het einde van uw platdak, mits u er op tijd bij bent. Wij raden daarom aan het dak regelmatig te (laten) controleren op bovenstaande punten. Mocht u er echt te laat bij zijn, dan kan de slijtage leiden tot lekkage. Iets wat natuurlijk te allen tijde moet worden voorkomen. Lekkage kan leiden tot: verrotting, onthechting, schimmelvorming of zelf kortsluiting/brand.

Gratis dakinspectie

Technisch Expert Jansen is sinds jaar en dag specialist in dakwerken, en biedt u de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend uw dak te laten inspecteren op dakslijtage. Wilt u meer weten over dakslijtage, of uw dak laten inspecteren? Neem dan gerust contact met ons op.