Dakwerken: Bitumen vs EPDM

Als het gaat om dakwerken en dan vooral dakbedekking is er de laatste jaren veel vooruitgang geboekt: naast de bekende bitumen-dakbedekking zijn er nogal wat alternatieven, zoals bijvoorbeeld de kunststof dakbedekking EPDM. Maar welke voordelen bieden deze twee materialen, en is de ene beter dan het andere? Wij leggen het in onderstaande blog uit. 

Bitumen dakbedekking

Bitumen-dakbedekking is algemeen bekend als het gaat om platte daken: het is erg sterk, gaat al lang mee en is makkelijk te onderhouden. Bitumen beschermt je dak tegen weer en wind, en kan ook perfect dienen als basis voor een dakterras. Ook is het (mits in goede staat) meer dan stevig genoeg om zonnepanelen op te plaatsen.

Dakwerk

Bitumen gaat zo’n 25 jaar lang mee, en is bij uitstek geschikt als dakbedekking voor platte daken. Het leggen van bitumen dakbedekking is een klus voor de specialist, dit omdat er wordt gewerkt met een brander om de dakbedekking aan te brengen: het zogeheten vlamlassen.

Kunststof dakbedekking: EPDM

EPDM is een verzamelnaam voor diverse soorten synthetisch rubber. Daarom is niet alle EPDM-folie hetzelfde. Toch kunt u ervan uitgaan dat EPDM niet zomaar scheurt of barst.

Het grote verschil met Bitumen is dat EPDM koud kan worden verwerkt, namelijk door het te lijmen.

Hoewel het goedkoper is dan vele andere materialen, is de kwaliteit van EPDM niet altijd even hoog. Technisch Expert Jansen werkt uitsluitend met de hoogste kwaliteit EPDM.
Een laatste voordeel van EPDM is dat het weinig ecologische impact heeft: het is volledig te recyclen.

Conclusie

EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht. Bitumen, met zijn lange bewezen levensduur en grote sterkte, is daarom een blijver.

Het beste voor u
Weten wat het beste materiaal is voor uw dak? Informeer vrijblijvend door contact met ons op te nemen.