Energieneutraal wonen

Nul op de meter: transformatie tot een energieneutrale woning

Het is druk bij de woning van familie Stoop in Uithuizen. Mensen van Technisch Expert Jansen en Bouwbedrijf Mulder lopen af en aan door de jaren ‘70 woning: geconcentreerde gezichten en handen vol materialen. Samen zijn ze bezig met hetzelfde doel: dit huis transformeren tot een duurzame en energieneutrale woning. Anders gezegd: nul op de energiemeter.

Nul op meter is niet vanzelfsprekend bij dit type woningen. Vaak krijgen zij het energielabel D of E mee. Samen met Technisch Expert Jansen heeft familie Stoop een plan gemaakt om hier verandering in te brengen. De volgende duurzame technieken worden toegepast:

Warmtepomp

De installatie van een warmtepompsysteem. In dit geval is gekozen voor de installatie van een Nefit Enviline, type Tower Mono 13kW. Deze bestaat uit een binnen- en buitendeel en een warmwaterboiler van 190 liter. Deze werken samen met een weersafhankelijke regeling om het rendement te maximaliseren. Het warmtepompsysteem zorgt voor warm water uit de kraan en een comfortabele temperatuur in huis.

warmtepomp

Meer weten over warmtepompen? Lees dan onze blog.

Lage temperatuurverwarming

Om een aangename temperatuur in huis te krijgen voedt de warmtepomp een zogeheten lage temperatuurverwarming (LTV): deze bestaat uit de aanleg van 52 vierkante meter vloerverwarming en de plaatsing van zeven speciale Radson ventilator convectoren. Waar normale radiatoren voor meer dan de helft stralingswarmte afgeven, produceren convectoren voornamelijk convectiewarmte. Dit is het aanzuigen van koude lucht, wat vervolgens opwarmt en via de bovenkant van de panelen opstijgt.

op locatieEnergieneutraal wonen

De warmtepomp gaat in combinatie met de lage temperatuurverwarming op een duurzame manier om met elektra, maar wekt zelf geen energie op. Hoe wordt er dan gezorgd voor een nul op de meter?

Zonnepanelen

Het antwoord is: zonne-energie. In totaal wordt de woning voorzien van 38 monokristallijne panelen. 8 stuks worden gemonteerd op het pannendak, 30 uit het zicht op het platte dak. Samen hebben de panelen een vermogen 11400 Wattpiek, dat is het maximale vermogen dat de panelen samen per seconde kunnen leveren. De geschatte opbrengst per jaar ligt op 9747 kWh: genoeg om de hele woning te voorzien.

Verwachte opleverdatum van de woning van familie Stoop is 1 december.

Ook geïnteresseerd in nul op de meter? Neem contact met ons op.