Nieuwbouw: energieneutraal en aardbevingsbestendig

In 2012 hebben Klaas en Elly Bakker besloten om een nieuwe bungalow te laten bouwen. Duidelijke visie van Klaas was “het moet energieneutraal en aardbevingsbestendig zijn”. Hoe doe je dat en welke keuzes komen erbij kijken?

Aardbevingsgebied

Wij wonen in het aardbevingsgebied, hier moet je rekening mee houden. Met nieuwbouw is dit een stuk beter te doen dan met bestaande bouw. De bouwplannen heeft Klaas samen met ingenieursbureau HADO opgepakt, van begin af aan is er rekening mee gehouden dat het huis de klappen van de aardbevingen moet kunnen opvangen.

Er is geen kruipruimte aanwezig als voortvloeisel van het ontwerp en in overleg met de NAM. De betonnen wanden in en om het huis zijn extra dik: dubbele wanden. In alle betonnen wanden zijn dikke ijzers verwerkt. Het huis is in drie delen opgedeeld waardoor het onafhankelijk van elkaar kan bewegen.

Toekomst gas

De gevolgen van gas zijn groot in de regio. De gasbel raakt ook nog eens op. Dit zag Klaas van verre al aankomen. Gas raakt op, dan wordt energie duurder. Kortom; ik moet even veel of meer energie gaan opwekken dan ik zelf nodig heb dacht Klaas.

Samen met Technisch Expert Jansen is een plan gemaakt om het nieuwbouwhuis te voorzien van allerlei installaties om het zelfvoorzienend te maken.

Isolatie

Goede isolatie is de basis voor het optimaal benutten van je energie. Zorgen dat wat je opwekt, optimaal wordt gebruikt. De ramen zijn 2 zijdig gelaagd met folie, extra dik en houdt dus de warmte goed binnen. De kozijnen en muren zijn goed geïsoleerd. Het platte dak op de bungalow is meer dan gemiddeld geïsoleerd: een laag van 35cm erop waar dit normaliter 15cm is.

Installaties

Voor welke installaties is gekozen en wat draagt bij aan het energie opwekken en verdelen in het huis?

  • 18 zonnepanelen
  • Warmtepomp
  • Vloerverwarming

Voor de warmtepomp is een unit op het dak geïnstalleerd. Dit is een warmtepomp op lucht. De werking van een warmtepomp is het tegenovergestelde van een koelkast; die gebruikt energie om te koelen. De warmtepomp gebruikt energie om op te warmen.

Voor de vloerverwarming en het warm water zijn twee installaties aangelegd. De warm water boiler heeft warm water op voorraad, deze is groter dan gemiddeld omdat er 3 douches zijn aangesloten hierop.

energieneutraal en aardbevingsbestendig

De twee vaten voor de warmtepomp; voorraad en waar kou wordt omgezet in warmte.

de omvormer zonnepanelen

De omvormer van de zonnepanelen waar is te zien hoeveel is opgewekt en mogelijkheid tot uitbreiding.

veldnerunit

Verdelerunit van de vloerverwarming van verschillende delen in het huis.

Daarnaast is gekozen voor elektrisch koken, gebruik van een quooker en led verlichting.

Toekomst energie opwekken

Op dit moment kun je wat je aan energie produceert terug dragen aan het netwerk en ontvang je hier een vergoeding voor. In de toekomst zal dit waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn. De installaties zijn zo aangelegd dat er uitbreiding mogelijk is. Er kan meer worden aangesloten. Maar er is ook ruimte vrij om bijvoorbeeld accu’s neer te zetten zodat Klaas zijn eigen energie kan opslaan.

Meer informatie

Bent u na het lezen van dit item nieuwsgierig geworden of wilt u meer informatie over het energieneutraal maken van uw woning? Neem dan contact op met één van onze medewerkers of vraag een offerte aan.