Hogelandster Energie Coöperatie blij met zonnedak in Zuurdijk

De zon schittert op het dak van de boerenschuur van Ron Claassen en Siegrid Hekma in Zuurdijk. Op het dak 614 zonnepanelen. De stroom vliegt binnen bij de Hogelandster Energie Coöperatie (HEC).

(Luchtfoto van de zonnepanelen)

Hogelandster Energie Coöperatie (HEC)

Het moet duurzamer, vond een groep bewoners van De Marne een paar jaar geleden. Ze richtten de Hogelandster Energie Coöperatie (HEC) op en realiseerden een dak vol zonnepanelen in Zuurdijk. Er wordt energie opgewekt voor inwoners van Wehe-Den Hoorn, Mensingeweer, Warfhuizen, Zuurdijk, Leens en Kloosterburen die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen hebben. Ze leasen ze voor 49 euro per paneel.

Hennie Schoenmaker

,,Als coöperatie willen we zonne-energie voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken’’, zegt Hennie Schoenmaker, bestuurslid van HEC. De coöperatie besloot certificaten van 49 euro uit te geven, zodat ook mensen met een kleine portemonnee konden deelnemen. De belangstelling was groot. Twee voorlichtingsbijeenkomsten en twee maanden later waren alle certificaten weg. 41 mensen en instellingen investeerden in de panelen. Via een app hebben ze inzicht in hun persoonlijk verbruik.

Benieuwd naar het gehele artikel? Die vindt u door hier op te klikken.