In bezit van zonnepanelen? De salderingsregeling gewijzigd naar 2021

De salderingsregeling blijft ongewijzigd

In bezit van zonnepanelen? U heeft het misschien al wel gemerkt: de laatste jaren is er nogal wat onduidelijkheid over hoe houdbaar de regeling is voor particulieren die hun eigen energie opwekken. Op dit moment wordt alle duurzame energie die je als consumenten teruglevert aan het elektriciteitsnet 1 op 1 verrekend. In een brief die minister Kamp naar de Tweede Kamer stuurt, staat dat het investerende burgers zekerheid gaat bieden door de salderingsregeling zoals die nu bestaat tot 2021 te behouden.

En na 2021?

Na 2021 moet er volgens minister Kamp een alternatief worden gevonden die ervoor zorgt dat de terugverdientijd van zonnepanelen aanschaffen rond de 7 jaar blijft; hij stelt voor om te kiezen tussen een terugleversubsidie of een aanschafsubsidie. Deze twee varianten kwamen ook uit het onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) naar voren.

Alternatief 1: aanschafsubsidie

De consument koopt zonnepanelen en krijgt vanuit een potje van de overheid een vastgestelde aanschafsubsidie. Voordeel? Weinig administratieve rompslomp. Een groot nadeel is echter: mensen wachten met de aanschaf van zonnepanelen tot de subsidie start en als de subsidiepot leeg is komt de aanschaf te stilstand.

Alternatief 2: teruglever-subsidie

Met een teruglever-subsidie wordt naast een vaste terugleververgoeding een subsidie uitgekeerd die ervoor zorgt dat de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar blijft. Deze subsidie wordt langzaam afgebouwd als de zonnepanelen goedkoper worden. Voordeel? Het biedt investeringszekerheid. Daarnaast is een goede overgang vanuit de ‘oude’ salderingsregeling naar de teruglever-subsidie met deze variant wel mogelijk.

Meer weten?

Technisch Expert Jansen kan u als grootste zonnepaneleninstallateur van Noord Nederland adviseren in de beste oplossing voor uw woning. Neem eens contact met ons op; wij rekenen graag één en ander voor u uit. Kijk voor meer informatie ook eens op onze zonnepanelen pagina.