2017: Aanvragen ISDE-subsidie voor duurzame energie is mogelijk!

De zogeheten ISDE investeringssubsidie is vanaf heden weer aan te vragen. Dit is een tegemoetkoming voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers voor de aanschaf van de volgende vormen van duurzaam verwarmen:

  • Warmtepompen
  • Biomassaketels
  • Zonneboilers
  • Pelletkachels

Maar wat is nu eigenlijk populair de populairste manier van duurzaam verwarmen? Een schatting van het RVO (De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) laat dit zien:

verdeling van subsidies

Verwachte verdeling van subsidies voor particulieren: warmtepompen op de eerste plek, pelletkachels op de tweede.

Geïnteresseerd in duurzaam verwarmen, maar heeft u moeite met het maken van een keuze? Neem gerust contact met ons op!

Waarom deze subsidie?

De overheid vindt het belangrijk dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer met duurzame technieken worden verwarmd: energie wordt zo bespaard en CO2-uitstoot wordt teruggedrongen. Via deze nieuwe subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. Zo wordt een omslag naar een duurzamere energievoorziening gestimuleerd.

Wees er snel bij!

Aanvragen kan vanaf nu. De looptijd is van 2 januari 2017 tot en met 31 december 2017; in deze periode is er in totaal 70 miljoen euro te verdelen. De RVO behandelt aanvragen op de volgorde waarop deze zijn binnengekomen. Daarnaast wordt er ook niet meer uitgekeerd als het budget is uitgeput. Wees er dus snel bij met aanvragen!

De spelregels veranderen

In vergelijking tot voorgaand jaar is de ISDE aangepast: voor particulier is de aanvraagtermijn verlengd van drie naar zes maand nadat het apparaat is aangeschaft. Bij zakelijke aanvragen is dit iets anders: zij moeten eerst een subsidie aanvragen voordat ze mogen aankopen.

Warmtepompen

De categorieën die bekend stonden als ‘hybride warmtepomp’ en ‘warmtepompboiler’ bestaan niet meer; ze zijn anders ingedeeld. Apparaten die voorheen in deze categorieën waren ingedeeld komen nog wel in aanmerking voor subsidie, maar worden nu op basis van hun energiebron (lucht, water, en grond) ingedeeld. Ook zijn de grenzen van het vermogen voor de lucht-water warmtepomp gewijzigd, evenals bijbehorende subsidiebedragen van deze pompen met een vermogen kleiner dan 3,5 kW:

  • tot 3,5 kW: € 1.000
  •  van 3,5 kW t/m 10 kW: € 2.000
  •  van meer dan 10 kW: € 2.000 + € 100 per kW thermisch vermogen boven 10 kW.

Meer weten over warmtepompen? Lees dan onze blog over warmtepompen.

Biomassaketels

Het startbedrag is verlaagd, maar de toeslag per kW bij biomassaketels vanaf 40 kW is verhoogd:

  • tot en met 40 kW: € 2.500
  • vanaf 40 kW: € 2.500 + € 110 per kW vermogen van de ketel boven 40 kW.

Zonneboilers

De subsidie per kWh voor zowel de kleine als de grote systemen is verhoogd:

  • € 0,75 per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage bij een oppervlakte tot en met 10 vierkante meter
  • Bij een oppervlakte van meer dan 10 vierkante meter € 0,30 per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage.

Voorbeeld:

800,- euro vergoeding bij aanschaf van een Nefit Solarline 1-120 zonneboiler
1200,- euro vergoeding bij aanschaf van een Nefit Solarline 2-120 zonneboiler

zonneboilersysteem

Nefit solarline 2-120 zonneboilersysteem

Pelletkachels

Wat betreft de subsidie voor pelletkachels zijn er geen wijzigingen in de voorwaarden: voor een pelletkachel krijgt u € 50 per kW vermogen van de kachel, met een minimum van € 500. Meer weten over de eigenschappen en het gebruik van pelletkachels? Lees dan onze blog.

Subsidie

Zoals eerder genoemd is er in 2017 een bedrag van € 70 miljoen euro subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie. Hoeveel dit exact is kunt u vinden in de apparatenlijsten.

Aanvragen

ISDE-subsidie aanvragen? Dat kan via deze link

Ziet u door de bomen het bos niet meer, of wilt u simpelweg worden ontzorgd? Wij helpen u! Neem dan contact op met Technisch Expert Jansen.