Rondleiding in een energieneutraal huis

In onze vorige blog hebben we het al eens gehad over de energieneutrale woning van de familie Stoop. Op dat moment waren de werkzaamheden nog in volle gang, maar inmiddels zit de familie er comfortabel bij dankzij gebruik van enkele duurzame technieken. We doen een korte terugblik met Wim Stoop. Lees ook de vorige blog: ‘Nul op de meter: transformatie tot een energieneutrale woning’.

“Vandaag de dag wil je toch geen gasmeter meer in je woning hebben.”

Twee weken voor de zomervakantie, halverwege juli, is er begonnen met de verbouwing. De streefdatum voor oplevering was 1 december. Dat is uiteindelijk goed gelukt: zaterdag 3 december is de familie verhuisd. Technisch Expert Jansen had ruim voor die tijd de werkzaamheden aan de technische installaties afgerond.

Zonnepanelen

38 monokristallijne panelen, zowel op het platte dak als het pannendak, genereren evenveel vermogen dan dat de warmtepomp vraagt. De koudere maanden is dit niet geheel in balans: de warmtepomp vraagt meer energie en de zonne-energie blijft wat achter. Gelukkig wordt voor particulieren de balans eenmaal per jaar opgemaakt; zo kan er in de zomermaanden een inhaalslag worden gemaakt met opbrengsten vanuit de zonnepanelen.

Wim: ‘Het mooie hiervan is dat we de gasmeter kwijt zijn, want vandaag de dag wil je toch geen gasmeter meer in je woning hebben.’

actuele opbrengst van de zonnepanelen

Wim kijkt naar de actuele opbrengst van de zonnepanelen via zijn computer. Rechts de compacte omvormer voor de zonnepanelen.

“Als je vertelt dat je een energieneutraal huis hebt, vraagt men vervolgens of je ook een elektrische auto rijdt.”

Warmtepomp

de Nefit Enviline warmtepomp zorgt voor zowel warm huis als warm tapwater vanuit een boiler. Het juiste vermogen van de warmtepomp is door Technisch Expert Jansen uitgerekend zodat deze de cv ketel kon vervangen. Op koude dagen moet een warmtepomp het hardst werken. Voor wat extra comfort tijdens de koude winterse avonden hebben we ook nog een pelletkachel in de kamer staan. We hebben de afgelopen wintermaanden dag en nacht altijd dezelfde temperatuur gehad dankzij de warmtepomp; dat gaat dat prima. Weten hoe een warmtepomp precies werkt? Lees onze blog over warmtepompen.

energieneutraal huis

De buiten- en binnenunit van het Nefit Enviline warmtepomp systeem.

Hoe de buurt erop reageert? Ze zien een vreemde kast bij de garage staan. Als je dan vertelt dat het een warmtepomp is als onderdeel van een energieneutraal huis, vraagt men vervolgens of je ook een elektrische auto rijdt.

Lage temperatuurverwarming

Het huis wordt verwarmd door lage temperatuur verwarming (LTV): onder anderen 52 m2 vloerverwarming en zeven speciale Radson ventilator convectoren. Eigenlijk is de pelletkachel puur voor de gezelligheid; we zijn van oorsprong namelijk echte houtstokers.

Radson ventilatorconvectoren

Radson ventilatorconvectoren.

Ventilatorconvectoren van Radson werken al met een veel lagere watertemperatuur dan conventionele convertoren, en zijn hierdoor een erg geschikt om samen te werken met een warmtepompsysteem.

Weten hoe duurzaam u met energie om kan gaan? Technische Expert Jansen vertelt u graag meer. Neem contact met ons op.