De gasprijzen stijgen

De gasprijzen stijgen: dit kunt u thuis zelf doen

De gasprijzen stijgen hard. Dit komt doordat de gasvoorraden in Nederland en andere Europese landen laag is, maar de vraag naar gas onveranderd blijft. Ook als consument gaat u dit merken in uw portemonnee, maar er zijn een aantal dingen die u thuis kunt doen om de kosten te beperken. In deze blog geeft Technisch Expert Jansen u tips om te besparen op uw gaskosten.

Stel uw thermostaat lager in

Als eerste kunt u beginnen met kleine, simpele dingen die veel impact maken. Zo kunt u natuurlijk een warme trui dragen of een deken op uw schoot leggen, maar u kunt ook de thermostaat een paar graden lager zetten. Begin met een halve graad lager, bijvoorbeeld 20,5 in plaats van 21 graden. Zo kan u langzaam aan de lagere temperatuur wennen. Wanneer 20,5 graden aangenaam voelt, kunt u de kachel op 20 graden zetten, enzovoorts. Het lijkt niet veel maar met deze kleine aanpassing in temperatuur kunt u op de lange termijn veel kosten besparen.

Plan uw temperatuur voor u naar bed gaat

Nog een tip is om uw temperatuur naar beneden te draaien voordat u naar bed gaat. Bent u van plan om 23:00 uur naar bed te gaan? Draai dan eens de kachel om 22:00 uur omlaag. De warmte blijft dan nog lang genoeg hangen om comfortabel op de bank te zitten. Daarbij zal de temperatuur genoeg gezakt zijn wanneer u wil slapen wat bijdraagt aan een goede nachtrust. Ook aan deze temperatuurwisseling kunt u wennen. Blijft het nog comfortabel genoeg als u de kachel om 22:00 uur omlaag draait? Probeer dan eens een kwartiertje eerder de temperatuur te wisselen, om 21:45 uur bijvoorbeeld. Eenmaal gewend? Dan kan de kachel nog een kwartiertje eerder omlaag, enzovoorts. Zo kunt u met kleine aanpassingen al gemakkelijk besparen!

Zet de kachel lager als u niet thuis bent

Bent u niet thuis? Dan heeft u waarschijnlijk uw kachel uit gezet. U verwarmt immers niet voor niets. Maar wist u dat u de kachel nooit helemaal uit moet zetten als u enkel van huis bent om te gaan werken? Bij een groot temperatuurverschil moet uw verwarmingsinstallatie namelijk extra hard werken om op kamertemperatuur te komen. Hierdoor zullen de stookkosten juist hoger worden dan wanneer het temperatuurverschil kleiner is. U doet er daarom goed aan om uw centrale verwarming ‘s nachts, en wanneer er niemand thuis is, op 14 of 15 graden te zetten. Gaat u echter een week of langer op vakantie? Dan kunt u uw verwarming op bijvoorbeeld 6 graden zetten om energiekosten te besparen.

Onderhoud uw CV ketel

Uw CV ketel is een onmisbare schakel in uw woning als het gaat om verwarmen. Des te belangrijker dus om deze met regelmaat te laten controleren en te onderhouden. Technisch Expert Jansen biedt een onderhoudscontract waarmee uw CV ketel eenmaal per jaar wordt schoongemaakt. Zo zorgt u ervoor dat uw CV ketel optimaal presteert en u dus geen onnodige stookkosten maakt. Daarnaast kunnen er al eerder eventuele defecten worden opgespoord.

Kies voor een alternatief van gas

Het is ook mogelijk om van het gas af te stappen. Zo kunt u uw huis verwarmen via een warmtepomp. Deze onttrekt warmte uit de bodem, lucht of water welke door middel van elektriciteit wordt omgezet naar de juiste temperatuur voor in uw woning. De warmtepomp is een geschikt alternatief voor gas wanneer u een laag temperatuur verwarmingssysteem hebt, zoals vloerverwarming. Technisch Expert Jansen is op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en adviseren u graag.

Ontdek de mogelijkheden

Kortom, er zijn verschillende manieren om geld te besparen op gas. Bespaar op de korte termijn door de kachel eerder uit te draaien of langer uit te houden. Of investeer in de warmtetoevoer van uw woning om op de lange termijn te genieten van voordeel. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken, of vraag direct een offerte aan.