Verduurzamen, u kunt er niet langer omheen. We willen onze woningen in 2050 niet langer verwarmen met aardgas. Daarom ondersteunt de Rijksoverheid woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen die zij kunnen gebruiken voor het installeren van duurzame installatietechnieken in huis. Denk hierbij aan het verbeteren van isolatiewerken, maar ook aan het installeren van een warmtepomp. In dit artikel leggen we uit wat deze subsidie voor warmtepomp en isolatie inhoudt.
De Rijksoverheid stelt verschillende subsidies beschikbaar aan woningeigenaren die ervoor kiezen hun woning te verduurzamen. Zo’n subsidie is dus een stimulans om bijvoorbeeld isolatiewerken aan te pakken of in dit geval warmtepompen aan te schaffen. Een warmtepomp zet warmte uit de bodem, lucht of water om naar de juiste temperatuur voor uw woning. De warmtepomp gebruikt hierbij elektriciteit. Een warmtepomp maakt dus geen gebruik van aardgas waardoor de CO2 uitstoot aanzienlijk minder is. Een hybride warmtepomp kan ook verwarmen met elektriciteit, maar kan bij erg lage temperaturen overslaan op verwarming via aardgas. Op deze manier kan er tot een hogere temperatuur verwarmd worden dan bij elektrisch verwarmen. Vaak worden hybride warmtepompen geïnstalleerd in oudere woningen waar bijvoorbeeld geen spouwmuurisolatie gedaan kan worden.
Wilt u uw woning verduurzamen? Dan kunt u gebruik maken van subsidie die door de Rijksoverheid ter beschikking wordt gesteld. De subsidie voor warmtepomp en isolatie is onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De hoogte hiervan is per 1 januari 2022 echter verhoogd. Waar u in 2021 20% van de kosten vergoed kreeg, krijgt u per 1 januari 2022 30% vergoed. Deze verhoogde vergoeding is van toepassing op warmtepompen die vanaf 1 januari 2022 geïnstalleerd zijn. Is uw warmtepomp in 2021 geïnstalleerd? Dan is vanzelfsprekend de oude vergoeding van toepassing.
U kunt als woningeigenaar aanspraak op de subsidie maken wanneer u de woning als hoofdverblijf gebruikt. U dient zelf dus in de betreffende woning te wonen. De subsidie voor warmtepomp en isolatie wordt ter beschikking gesteld aan woningeigenaren die minimaal twee isolatiemaatregelen nemen. Denk hierbij aan het verbeteren van uw isolatie zoals vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Tevens kunt u gebruik maken van deze subsidie wanneer u één isolatiemaatregel combineert met de installatie van een (hybride) warmtepomp.
Wilt u uw isolatie aanpakken of een warmtepomp installeren? Dat kan! Als totaalinstallateur kunt u bij ons terecht met al uw wensen over isolatie en warmtepompen. Onze deskundige installateurs geven u graag persoonlijk advies over verduurzaming bij u thuis. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.